01 januari, 2011

Inline safety systeem 2 - Remon van Dusschoten

In navolging van het verbeteren in de huidige systemen wil ik jullie deze verbetering of aan passing niet onthouden. Zo kwam JRC met het asis systeem voor inline lood, wat overigens hiernaast te zien  is, en ook PB Products komt met een eigen versie op de Markt. Nu is dit natuurlijk een prachtige ontwikkeling op het gebied van inline systemen maar beide hebben een nadeel je moet je oude inline lood laten voor wat het is. 


De gang maken naar een Hengelsport winkel om het aan te schaffen dit is prima, ik zal zeker deze systemen aanraden om ze te gebruiken want ze zijn beide zeer veilig en gebruik vriendelijk. Bovendien hebben ze het beste voor met de Karpers die wij zo graag vangen en zal deze vis er in de toekomst beter van worden. Ze bereiken niet alleen lood verlies maar ook de hoofdlijn raakt de vis kwijt en dat is zeker nodig. Er zijn al te veel incidenten dat de Karper dit niet kon, met rampzalige gevolgen. Dit kan en willen we niet. en zo komen er dus gelukkig innovatieve vissers met dergelijke systeem op de markt om deze ongelukkige gebeurtenissen te doen verhelpen.


Maar het kan ook anders, niet alleen bovengenoemde bedrijven zijn de enigen die dit bedenken. Er zijn voldoende vissers die hier over nadenken. en al soortgelijke systemen bedacht hebben. Zo liep ik ook al langen tijd rond met een idee, maar omdat ik al met volle tevredenheid met een ander veilig systeem visten, was ik er zelf niet mee aan de gang geweest. De ommekeer kwam bij mij pas toen Piet Vogel mij vroeg om binnen zijn team te komen.

Nu valt het niet mee om met iets vernieuwend te komen en is namaken van iets makkelijker, maar het heeft niets met innovatie te maken dus dat doen we niet. Wil ik met bovengenoemde systemen vissen zo het betekenen dat ik voor vele euro's veel lood niet meer kan gebruiken en dat vinden we het zonden van het lood wat we al hebben. Vele zullen dit met mij eens zijn. en daarom wil ik jullie mijn idee ook niet onthouden.

Zelf heb ik veel inline lood van Atomic tackel liggen dit lood heeft nu eenmaal zeer goeie camoufleerden eigenschappen en zo wil ik dit lood dus niet kwijt. Dit is dus ook totaal niet nodig omdat dit lood werkt met een hard plastic insert kan je mijn aanpassing heel makkelijk toepassen en maak je een huidig lood totaal veilig.



Om te beginnen heb je een metaal boortje nodig  van 2.5 mm om dit klusje te klaren. Het is belangrijk om het centrale gat in de insert op te boren tot 2.5 mm. Dit om te zorgen dat je voorslag knoop ook daadwerkelijk door je insert past. Het opboren is belangrijk want zonder dat je dat doet is het systeem niet veilig en kun je er net zo goed niet aan beginnen. Belangrijk is en dat mag zeker niet vergeten worden. Dat is om je insert vast te lijmen.



Heb je dit gedaan dan begin je met het uitboren van je insert doe dit rustig en gecontroleerd. Want met haast bereik je niks. Het is juist zaak dat je de insert mooi glad en netjes houdt zodat de leader er soepel en goed doorloopt. Het volgende gat en dit komt vrij precies dit maakt je lood veiliger en kan je maar een keer doen. Om te beginnen leg je een dezelfde insert boven op je lood. zodat je de afstand van het te boren gat kan bepalen.

Centreer nu met een spijkertje een klein gaatje op het midden van het lood,pak nu je Spoelmachine en boor met het zelfde boortje onder een schuine hoek denk aan 30 graden, een gat door je lood je insert in. Eenmaal door de insert heen stop je met boren, en werk je de binnen kant van je insert af dit kun je doen met bijvoorbeeld een klein vijltje. Of met het boortje zelf.


Zaak is dat er geen bramen achter blijven in je insert. Pak nu een boor van 5 mm om het gat in het lood wat te kunnen afschuinen om zo de scherpen randjes te verwijderen dit om alles zo netjes mogelijk te houden. Ik zelf gebruik voor dit systeem de Free-fall Leader van Rigsolutions. Dit van wegen de soepelheid van het materiaal en om zijn zinkend vermogen. Het bevestigen van de onderlijn is een koud kunstje net als de Freedomclips heb je er een splicing needle voor nodig. Breng je leader van onder naar boven door de insert steek nu je splicing needle door het extra gat heen wat je geboord heb zet een onderlijn op de leader en pak de lus van de leader nu vast en trek deze door het gat heen.


Vervolgens doe je de lus over de leader heen en trek je de boel aan, als het goed is past je lus van je leader over de bovenkant van de insert. Eenmaal aangetrokken zit je onderlijn vast in de insert en werkt je inline lood net zo als dat hij bedoelt is. Met het bijkomende voordeel dat je inline lood nu wel veiliger is.


Doordat je het centrale gat groter heb gemaakt en ook het tweede gat goed geboord heb past nu bij lijnbreuk je leader plus knoop gemakkelijk door het gat heen. Vergeet ook zeker niet om je weerhaak plat te knijpen want dit vergemakkelijkt het voor de vis om de onderlijn kwijt te raken. Op deze manier kun je dus je oude lood hergebruiken en het aanpassen naar de huidige maat staven. Wat ik zelf doe met dit systeem is de wartel niet helemaal  de insert in te trekken, maar alleen de ring van de wartel. Zo bereik je een shokker systeem, doordat je alleen maar de ring van de wartel in het inline lood heb getrokken zal de onderlijn bij het minste beetje kopschudden al los laten.
Al met al een dood simpele oplossing maar met een goede afloop voor de vis na een lijnbreuk. Nu kan je nooit met zekerheid zeggen dat de vis ook daadwerkelijk de hoofdlijn  kwijt is geraakt maar je heb er voor je zelf alles aan gedaan om zo veilig mogelijk te vissen met een inline systeem. Maar laat dit nooit een excuus wezen om de onveilige stekken te bevissen doordat je met een veiliger systeem vis. Blijf nuchter in je visserij en blijf gezond nadenken met al wat je doet aan de Waterkant en vang een dikke.

Met vriendelijke groeten,
Remon van Dusschoten





Geen opmerkingen :

Een reactie posten