Jordy Kuijper

Jordy Kuijper
Naam: Jordy Kuijper
Geboortedatum: 19-05-1993
Persoonlijk record: 15.8 kg
Woonplaats: Amsterdam
Beroep: Groenteboer
Partner: zoekende
Andere hobby’s: Geen tijd voor


Hoe lang vis je al, en hoe/waarom ben je begonnen met vissen?Toen ik kon lopen? Nee de exacte datum zal ik niet meer weten, maar in ieder geval een hele lange tijd geleden.  Samen met me vader, zus, 3 vaste stokken, tasje met haken en dobbers, voertje en bakje maden op weg naar de vaste steiger aan het kanaal. Kijken wie deze keer de grootste brasem ving. Ja, daar is de verslaving begonnen.

Hoelang vis je al op karper?
6 jaar moet het wel zijn denk ik. Zoekend tussen de hengels van me vader naar een mooie werphengel. Dobbertje op de lijn geschoven, wat loodjes erop en een haakje eraan geknoopt. Samen met de hengel, blikje maïs en schepnet op weg naar het slootje waar ze moesten zitten. Daar is het karperen zo een beetje wel begonnen.

Waardoor werd je gegrepen in het karpervissen?
Na een aantal keer pennen in het slootje lukte het dan eindelijk om zo’n karpetje te vangen. En na meerdere keren er gevist te hebben begon ik het slootje een beetje te kennen en werden de karpers steeds groter. Ik was niet meer te houden en wou alleen nog maar groter.   
Want spanning als het dobbertje weer onder ging en hopend dat het een grote is, was wel de drang om elke keer terug te komen. En dat elke keer weer. Ook kwam ik er achter dat steeds meer vrienden het leuk vonden om te karperen en om dan samen op pad te gaan was alleen maar leuker. Toen ook nog is het statisch vissen erbij kwam werd het nog gezelliger en interessanter.  

Kan je, je eerst karper nog herinneren?
Ja dat was namelijk het karpertje aan de pen wat in het stukje bij de vorige vraag staat. Maar mijn eerst wat grote karper was in het zelfde slootje. Ik prikte een blokje kattenvoer op de haak en gooide het pennetje een halve meter uit de kant vandaan. Ongeveer een half uurtje later zag ik de karper op mijn stek azen het duurde het niet lang voordat me pen onder schoot. Een aantal minuten daarna lag dan me eerste grote karper op de kant. 

Wat is je grootste karper?
Tot nu toe een spiegel van 15,8kg. Maar wie weet hoe lang nog?Wat is je mooiste karper?
Moeilijke keuzen. Maar toch kies ik tussen alle spiegels de spiegel die ik ving op een kanaal. Naja eigenlijk een rijen van 20pond. Deze heb ik gekozen omdat spiegel niet vaak voorkomen op het kanaal en dan ook nog is een punt gave rijen. 

Wat was je beste jaar?
2009… Het begon in de zomer wanneer ik me eerste 20ger ving ( zie voor verslag …..). Een torpedo schub van 24pond. Deze zomer ving ik nog een paar mooie vissen op het kanaal. Maar of dit jaar nog even af te sluiten wist ik een spiegel van 15,8kilo te vangen wat nog steeds me record is.
Heb je nog speciale doelen/targets voor de komende jaren?
Ja dat heb ik wel. 2 topvissen van een water en een kanaal dertiger op de kant proberen te krijgen.
Maar alle andere karpers zijn natuurlijk ook welkom.

Op wat voor soort wateren vis je het liefst en waarom?
Dat is verschilt eigenlijk vaak. De ene keer vis ik graag op een kanaal en de andere keer op een afgesloten water. Op een kanaal vis ik graag omdat de karper daar zo onwijs sterk is, maar het nadeel is weer dat of de ene keer het gemaal aan gaat of dat je een krabben plaag op je stek heb.
Op een afgesloten water heb je hier vaak geen last van en kan je gemakkelijker een voerstek opbouwen. Dit vind ik een groot voordeel aan een afgesloten water.

Welke aassoort gebruik je het liefst? Boilies, particles of beiden?
Vaak boilies, af en toe patricels. De boilies het liefst vismeel en particles het liefst tijgernoten. Het ligt ook vaak aan het soort water. Op een kanaal vis ik liever met boilies in verband witvis. En op een afgesloten water particles aangezien dat wat minder dressuur gevoelig is.

Vis je met homemade boilies of ready made? En waarom?
Het liefst homemade boilies, maar aangezien dat een aardig werk is om te maken vis ik de laatste tijd ook vaak met ready made boilies. Bij ready made boilies gaat de voorkeur wel naar boilies van een goed merk. Waarom? Ik vind het aas het belangrijkste van het hele vissen en wil dit dan ook goed voor elkaar hebben. De boilies waar ik meestal mee vis zijn van Martin Sb. Dit jaar heb ik veel gevist met de Instant 8 van Martin Sb en ook veel succes mee gehad. Het voordeel aan homemade boilies vind ik dat je precies weet wat er allemaal in de boilies zit en kan ik er ook mijn eigen draai aan geven. En eenmaal succes met je eigen boilies geeft je een aardig goed gevoel.

Vind je rigs belangrijk in je visserij?
Op zich wel belangrijk maar het is ook weer niet zo dat ik elke sessie weer een ander soort onderlijn eraan knoop. Het belangrijkste vind ik dat het tegen aardig wat bestendigd is.

Wat is jouw favoriete rig?
Mijn favoriete rig is een simpele rig. Deze rig bestaat uit Pb Jelly Wire, Super Strong haak van Pb of de Fox xsc. Klein stukje krimpkous er op, warteltje eraan en klaar is die. Als ik pop-up vis gebruik ik een chod-rig inclusief het chod-systeem.

Wat is je favoriete eten aan de waterkant en hoe maak je het klaar?
Meestal uit ik even snel wat thuis of haal ik wat bij de Turk/Italiaan. Maar als de winter tijd weer aanbreekt gaat het gas en de pannen weer mee. Probeer het wel altijd simpel te houden zoals een soepje of wat chilli op te warmen. Met het laatste zijn sommige maten niet altijd even blij mee.