Bastiaan Cappendijk

Bastiaan Cappendijk - interview 2011
Bastiaan Cappendijk - één van de karpervissers uit dit Amsterdamse Karper TeamGeboortedatum: 11-01-1994
Persoonlijk record: 14.8 kg
Woonplaats: Zwanenburg
Beroep: Linkbuilder
Partner: Compleet beschikbaar!
Andere hobby’s: Voetbal en uitgaan

Motto: If you don't risk anything,
                          You risk even more!


Af en toe een brasem is zo erg nog niet!Hoe lang vis je al, en hoe/waarom ben je begonnen met vissen?
Dat gaat alweer een tijdje terug, ik was een jaartje of 8! Ieder jaar gaan wij met de familie naar CenterParcs de eemhof. Omdat mijn opa wel hield van op ze tijd een hengeltje uitwerpen, zaten we altijd langs het water met ons huisje. Mijn opa nam al gauw mijn broer mee naar de waterkant en ik bleef vol jaloezie toe kijken hoe ze een geweldige brasem binnen takelde! 

Ik was meteen verkocht en kocht zo mijn eerste voorentjes stok. Uren lang werden er op zondag aan de ringvaart gespendeerd met als doel: het vangen van een mega brasem!


Hoelang vis je al op karper?
Tsjaaa, dat moet een jaartje of 5 zijn. Ik kwam bij jordy kuijper in de klas en hij had mij direct omgepraat om een keertje mee te gaan pennen. Na lang wachten was het beloofde goud daar dan eindelijk! Prachtig om te zien hoe je gewoon een ruime tijd bezig kan zijn om 1 vis binnen te halen terwijl je er bij witvisserij mischien wel 2 in een minuut pakt! Het geweld was toch wel het gene waar ik voor ben gevallen.Op karper vissen vergt veel van je materiaalWaardoor werd je gegrepen door de karperkoorts?
Zoals ik al zei, het geweld waarmee deze vis binnen moest worden gehaalt leek mij op het eerste gezicht al prachtig! Overigens had ik vaak zat gehad dat mijn witvis tuigje weer is afgebroken werd door een karper, die het niet kon laten om mijn bosje met maden te grijpen. Na de 5de keer werd ik toch een beetje nieuwsgierig welk monster deze kracht veroorzaakte.Kan je, je eerst karper nog herinneren?
Ja dat was aan een haakje met een bait-band en een pelletje.
Ik gooide mijn lijn zo ver als ik kon met 30 gram lood. Deed de molen potdicht en wachtte net zo lang tot dat er aan mijn lijn werd getrokken. Dit resulteerde in mijn eerste karper, een klein karpertje uit de polder


Eén van de mooiste karpers die ik gevangen heb
Wat is je grootste karper?
Mijn Pb heb ik toevallig laatst nog verbroken! Dit was een prachtige vis, ik denk tevens ook mijn mooiste vis! Hij woog 14.8 kg. 


Een prachtige schubkarper gevangen met korstvisserijWat is je mooiste karper?
Zoals ik hier boven eigenlijk al toegeef is er eigenlijk geen karper die ik mooier vind als mijn nieuwe pb! Echter heb ik wel in het begin van dit jaar een zeer mooie schub gevangen. Deze was werkelijk puntgaaf! Echt kicken was dat ook.Wat was je beste jaar tot nu toe?
deze stek leverde meer als 6 karper aanbeten op in één nachtMijn beste jaar was toch echt wel dit jaar(2010/2011)!
Het begon al vroeg in het voorjaar met een aantal mooie vissen, gevangen aan de oppervlakte, succesvolle sessie langs de pechstek, die voor ons helemaal nieuws was en dit alles dan afgesloten met een nieuw persoonlijk record! Wat wil je nog meer…Heb je nog speciale doelen/targets voor de komende jaren?
Ja die heb ik zeker! Niets trekt meer mijn aandacht dan de vissen op een kanaal. Ze zwemmen zo veel, hard en dan heb ik het nog niet eens over het drillen. Vaak zijn dezelfde vissen ook veel gaver (minder gevangen) dan de vissen op een put. Mijn hoofd target is dan ook om een dikke project spiegel van boezem wat te vangen.

Dat dikke brengt ons direct bij mijn 2de missie, een magische 30 ponder vangen!!

Vissen op karper met harde gemaal stromingen, het is pachtigOp wat voor soort wateren vis je het liefst en waarom?
De grootste kick krijg ik toch iedere keer wel weer van een watertje waar je weet dat er dikke tussen kunnen zitten! Pieeeeeeeeepp.. en hangen! Je staat werkelijk te trillen op je benen tot dat je een glimp van de gehaakte vis op vangt! Prachtig! Op een kanaal zwemt ook zeer grote vis, echter is het gemiddelde hier wat laag. Toch sluit ik zeker niet uit dat je hier ook mooie vangsten kunt hebben want ze zitten er echt wel hoor, die oude dames.Welke aassoort gebruik je het liefst? Boilies, particles of beiden?
Een veel gekozen antwoord namens de moderne karpervisser, BOILIES!
Toch heb ik echt wel vaak genoeg gevist met partikels etc. en de vangsten liegen er niet om. Het is nu eenmaal bij mij gewoon het geval dat de bolletjes de beste vissen op de kant brengen. Dan bedoel ik grotere vissen, maar ook zeker een filter ik op witvis. Zo nu en dan een brasem vangen vindt ik helemaal geen straf, maar om 4 uur s'nachts wakker worden voor een zo'n vis, nee bedankt!

Tevens zijn boilies makkelijk om mee te voeren en naar mijn menig brengt het de vis eerder terug op je stek! Met partikels zul je naar mijn mening wel hebben dat ze sneller komen (instant succes), maar ze keren niet snel terug naar de voerplek omdat het voer niet verzadigend/vet genoeg is, Te veel vreetwerk voor weinig resultaat voor de karpers dus.


Mijn favoriete rig met een ''shot on the hook'' en een linealignerVind je rigs belangrijk in je visserij?
Daar kan ik zeer kort over zijn, een dikke ja!
Iedere keer als je een enkele piep krijgt en je vangt de rest van de avond niets meer, begin je toch flink te twijfelen. Ligt het wel goed? had ik toch niet met een shot on the hook moeten vissen op dit water? kortom de laatste meters van de karper visserij houden mij behoorlijk aan het denken!


Wat is jouw favoriete rig?
Mijn favoriete rig is eigenlijk heel erg simpel! Eerst viste ik hem altijd met een kurv shank, maar door mijn kanaal visserij (stroming) zoek ik een haak met een iets naar binnen gebogen punt en een rechte steel. Zo prikt de haak namelijk minder snel in dingen als de bodem en voorbij stromend vuil. Nu gebruik ik, als de situatie het toe laat, het liefst een soepele braid met een wide gape maatje 6.


Linealigner en een shot on the hook gaan heel goed samen

Op deze wide gape schuif ik 2 Cm krimpkous en maak hier een line aligner van. Daarna schuif ik een rigring op de haaksteel om de hair goed onder de haak vandaan te laten komen en zo een blowback methode te creëren . Vervolgens monteer ik een shot on the hook voor de ultieme inhaking.  Last but not least knoop ik een wartel aan het einde vast, en dan is mijn favoriete rig klaar voor gebruik!


Wat is je favoriete eten aan de waterkant en hoe maak je het klaar?
Het liefst warm ik een lekker potje met ragout op, zak bolletjes erbij en lekker dopen maar!
Vooral om s’nachts nog even een opkikkertje te nemen is het zeer geschikt, glijd lekker makkelijk naar binnen, haha! 

Als we op het kanaal vissen dan pakken we ook vaak een turkse pizza mee! Maar het meeste word toch ook wel het bekende blik knakworsten soldaat gemaakt. Warm, vlees en goedkoop! Lekker makkelijk een klein gaspitje mee en hengelen maar.

Heb je nog een tip voor ons al karpervissers?
Ja die heb ik zeker. De laatste jaren is het mij echt opgevallen dat karpervissen steeds geliefder wordt. Hardstikke leuk! Toch, ik zal er maar niet omheen draaien, zijn wij karpervissers allemaal het zelfde. We ruiken vissen, hebben arends ogen en stellen hoge eisen aan alles! We lopen elkaar dus geregeld in de weg.

De tip die ik mee wil geven is, staar je niet blind op wat een ander voor elkaar bokst, maar maak het hele proces stap voor stap door. Vis niet blind op de plekken waar iedereen vist, en begin niet direct aan delkims en hengels van 300,00. Geloof me, ik heb 2 jaar lang gevist met een set die bij elkaar nog geen 100 euro koste en ik gaf misschien 50 euro uit per jaar (voerde niks) en ik ving me helemaal scheel. Wellicht niet de dikke bakken, maar ook dat komt op z'n tijd.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten