02 maart, 2014

Ijsberen op de rots – Bastiaan Cappendijk

"De rots is klein maar fijn"
Het is al weer enige tijd geleden dat ik samen met Stijn een nieuwe stek ‘’aanboorden”, de rots genaamd. Ondanks dat het water nog koud is, komt de temperatuur boven het water met regelmaat voorbij de 10° graden Celsius. 

Mede door deze warmere temperaturen voor de tijd van het jaar, besluiten Stijn en ik om niet langer te wachten wat betreft het aanvoeren van de stek.

Door zorgvuldig en niet teveel te voeren hopen we later in het jaar de vruchten te kunnen plukken van een goed opgebouwde stek, een soort thuiswedstrijd zeg maar ;). Gedurende twee weken wordt er om de dag per stek gemiddeld 30 garlic & robinred knikkertjes gevoerd.



"Alleen de rafters ontbreken nog"
Doordat het water deel uit maakt van de vele boezemwateren van Amsterdam wordt er, indien verhoging van het waterpijl, door een gemaal water uitgepompt. Dit om er voor te zorgen dat wij met droge voetjes rond kunnen blijven lopen. Nadeel is echter dat deze pompen of gemalen een dermate hoge stroming veroorzaken, dat dit het vissen aanzienlijk bemoeilijkt.


Als Stijn en ik met een brandende zon in ons rug op de stek arriveren, is het dan ook een verassing dat het water stroomt alsof het wildwaterkampioenschap van 2014 er gehouden moet gaan worden. Toch is de rots, zoals ik eerder al vertelde, een werkelijk rots in de branding. Op de kopsekant is het namelijk mogelijk om deze stroming te omzeilen.

"Strak langs de kopsekanten biedt de rots bescherming"
Na een zeer relaxte opbouwronde, zakken Stijn en ik onder de sterrenhemel onderuit op de stretchers, en trekken de slaapzakken als dekens over ons heen. Met een ijskoud biertje in de hand houden we het de hele avond uit. Dit ondanks de temperatuurdaling van 12° naar 3° graden Celsius.


Als de laatste druppel lentebokbier over de tong naar binnen rolt, komt tegelijkertijd de eerste gaap naar boven. Tijd om ons in het altijd gezellige groene tempeltje te begeven, waar de diepgaande gesprekken pas echt op gang komen. De 3v’s (nee geen nieuwe bent uit Volendam, maar een afkorting van de meest belangrijke termen in het leven van een man, Vissen, Voetbal en Vrouwen) worden in quiz vorm op de proef gesteld.

Nadat we beide tijdens deze heftige quiz in slaap zijn gevallen, is het een verassing dat we worden gewekt door het zonlicht. Een goede wekker, want geen 10 minuten later (09:30), loopt zijn z’n diepe hengel af. In de stroming!

"De diepe hengel"
"stil zwijgend staan we te genieten"
Voldoening, plezier, avontuur en “ik moet pisse man!” zijn enkele dingen die in het hoofd spelen tijdens de dril. Als het net onder de prachtige winterschub omhoog wordt getild, vieren we een feestje. Nieuwe stek, veel werk, karper in de winter en een gezellig avontuur, veel mooier wordt het niet.

Na een lekker ontbijtje en nog wat visloze uren, pakken we de biezen en varen naar huis. Missie geslaagd!

Voor nu kunnen Stijn en ik alleen maar hopen dat deze prachtige winterse schub een inleiding is naar een dik boek vol mooie avonturen.


Ik zou zeggen,
Stay Tuned! 

"tegen de stroming peddelen voor het vaderland"

Geen opmerkingen :

Een reactie posten