11 januari, 2012

Eindelijk 18!!


Yes! Het is zo ver. Eindelijk mag ik mezelf volwassen noemen en dat tijdens het genot van sterke drank. Wat een genot!  18, dit betekend auto rijden. Autorijden betekend Frankrijk. Frankrijk betekend knallen. Kortom het wordt alleen maar beter.
Het leek mij leuk om jullie een beetje mee te geven hoe mijn visleven verliep.
Dus hierbij een verhaaltje per jaar.


1999, ik word 5. Traditie getrouw gaat onze familie (moeders kant) ieder jaar een weekendje weg.
Vaak bungalow parken als Center Parcs. De Eemhof in Flevoland, zeewolde, wel te verstaan.
M’n opa vist al een tijd aan de ringvaart met z’n vaste stok, een echte mooi weer visser is hij. Hij probeert dan ook altijd een huisje aan het water  te regelen in center parcs. Al snel neemt hij mijn oudere broer, Jeroen,  mee en verteld hem hoe het allemaal moet gebeuren. De visjes eten het broodje, en als het bolletje brood inslikken dan zinkt je dobber. Ik was natuurlijk nieuwsgierig als wat en al gauw wilde ik het ook proberen. Gevolg? 2 vaste stokken met een knoop die je opzettelijk niet voor elkaar krijgt. Toch weet mijn op nog een mooie aanbeet te krijgen. Wat mooi zeg, die dobber die onderwater word getrokken!
2000, ik word 6. M’n moeder is in verwachting van mijn kleinere broertje, Matthijs.
Omdat er in die tijd een beetje rust moet zijn in huis, stimuleert mijn vader de visserij en sponsort ons twee vaste stokken en een schepnet. Uren gaan er voorbij aan de ringvaart. Ik, nog ongeduldig en ontwetend, mep aan voor elke golf en windvlaag die mijn dobber weergeeft. Mijn broer daar in tegen heeft de smaak flink te pakken. Mijn belangstelling word steeds groter.
2001, ik word 7. Ik en mijn buurjongen (tevens beste vriend), Bastiaan Molenaar (jaja hoe hou je het voormogelijk… twee Bastiaans tegen over elkaar) zijn het er over eens. Vissen is het helemaal. Al gauw mogen we met Molenaar z’n opa mee op de vaart vissen. Hier ving ik voor het eerste echt mooie voorns.
2002 t/m 2005, in dezer jaren ontwikkelt het vissend hart zich steeds meer.  Grote brasems worden verschalkt en af en toe mag ik bij de lokale dierenwinkel zelfs een zakje maden halen van mijn vader!
Ook de kennismaking met de baars was er dus in deze jaren.
2006, Ik word 12. In dit jaar kom ik bij Jordy Kuijper in de brugklas. Na een aantal maanden bevriend te zijn komen we dan toch eindelijk van elkaar te weten dat we vissen. Jordy is al veel verder ontwikkeld op dit moment. Ik merk het aan alles. Werphengels, Speciale karper dobbers en vrienden met rodpods en onthaakmatten!
2007, ik word 13. De vriendschap tussen Jordy en mij word steeds hechter en we beginnen op karper te vissen. Ik met een gevonden werphengel waar het topdeel van miste, jordy met de mooie piepers en steunen van z’n vader. Onderlijntjes maakte we van nylon. Wartel en een grote voorn haak. Hieraan knoopte we een elastiekje en hier overheen  deden we een tijgernoot boilie van MSB.
2008, ik word 14. Inmiddels ben ik ook bevriend geraakt met de vrienden van Jordy en heb ik zowaar een werphengel en een pieper cadeau gehad voor m’n verjaardag. Menig karper in spaarnwoude heeft toen de binnenkant van ons net gezien.
2009, ik word 15. Nu ben ik klaar voor een complete karperset. Voor sinterklaas krijg ik een X2 helius runner 3rod set. Rodpod, piepers, swingers, echte hengels en vrijeloop molens… jaja, nu moest het gaan gebeuren. Je snapt het al.. deze set houd het nauwelijks een jaar uit en ik ga speuren op het internet. Ik krijg voor m’n verjaardag 2 spro hardliners en van m’n gespaarde centen koop ik 3 pb the Dutch ace hengels. Nu is het tijdperk van zelf onderlijnen knopen met line aligners en hairs aangebroken. Ook draaien we nu af en toe onze eigen boilies.
2010, ik word 16. Een hoogte punt in m’n vissers leven. Ik begin met korsten en weet m’n eerste 10kg vis te landen! Wat een geweldige hobby. Vanaf hier gaat het heel hard. Nachtvissen, stretchers, tenten en ontvangers moeten hoe dan ook worden gekocht. Hiervoor zal ik dan toch echt een baantje moeten gaan zoeken. Mijn missie 15kg is nu een feit geworden.
2011, Ik word 17. Het jaar is pas net voorbij, veel mooie vangsten gedaan. Ik ben nu op een leeftijd dat de dames ook een grote rol gaan spelen in m’n drukke tiener leventje.
Nieuw water werd ontdekt en bevist. Overigens ook het jaar van onze eerste buitenland sessie op Domain du Brocard, champagne, Frankrijk. Jammer maar helaas word de 15kg dit jaar niet bepaald, echter wel een mooie grasser van 15,5 kg. Hierdoor bleef de voorkeur van het karpervissen.
2012, ik word 18. Vandaag 11-01-2012 ben ik 18jaar geworden. Ik geniet, maar weet toch niet helemaal hoe ik dit op een juiste manier moet vieren! Ik kan eigenlijk geen moment meer wachten op mijn lijnen nat te maken. Aangezien ik dit jaar op vakantie wil met m’n maten ben ik genoodzaakt mijn budget voor het vissen drastisch te reduceren. Dit jaar dus geen nieuwe hengels, rodpods, molens of andere spullen voor mij. Ik heb me voorgenomen om dit jaar Oppervlakte specialist te worden.


Tot de volgende blog,
Bastiaan Cappendijk

6 opmerkingen :

  1. Gefeliciteerd Bastiaan en dat je maar 2 (! jawel!) 30+ vissen mag vangen dit jaar. Veel fietsen, brommen en lopen, dan lukt het wel.

    Groet, Boudewijn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks boudewijn!
    ik ben blij dat je het positief inziet met me!

    heb van Jordy en Stijn al voldoende onderlijn en systeem materialen gekregen dus dat zit snor.
    Nu zelf nog een bril aanschaffen en gaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haken, goede lijn, wat baarsdrijvertjes of kleine piepschuimballetjes of wijnkurken zijn genoeg om ze te vangen hoor. Oja, en natuurlijk je hengel met molen en aas ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een beetje laat van mijn kant maar beter laat dan nooit.
    Gefeliciteerd Bastiaan !!!

    BeantwoordenVerwijderen