20 oktober, 2014

Oud bloed, nieuw succes - Bastiaan Cappendijk



De herfst doet haar intreden. Ik zou het subtieler kunnen omschrijven maar de veranderingen van het weer zijn net zo keihard als de feiten waar Piet Paulusma ons iedere dag mee confronteert. Wij als karper vissers voelen ons sterk in deze periode van het jaar. Natuurlijk voedsel begint schaars te worden onderwater en de maniak achtige speurtocht naar een wintervoorraad bij de karpers begint.


Jordy Ketels, het karpervissersbloed stroomt al vanaf geboorte door zijn aderen. Toch is het karpervissen er de afgelopen jaren niet zo veel meer van gekomen als hij had gewild. Het najaar van 2014 wordt zijn comeback z’n re-entree een revanche en ga zo maar door. Hij twijfelt niet en whatsapp’t mij voor een plan de campagne. 5 minuten vindt er een digitale handdruk plaats, we zijn er uit.

Er werd maarliefst 15kg gevoerd
Juist door deze schaarste aan natuurlijk voedsel besluiten Jordy en ik voldoende tot veel te voeren. Over een campagne van 3 dagen wordt er 15 kg gevoerd in de kuil. De stek die zelfs zonder voorvoeren een succes bleek te zijn. Dat moet dus wel goed komen was onze conclusie.


Alles moest passen in een Suzuki Alto
Zaterdagavond 7 uur. Jordy pikt me thuis op in z’n moeders auto, een suzuki alto. Voor de mensen die niet weten welke auto ik daar mee bedoel, hij heeft de zelfde afmetingen als de gemiddelde mini. Tactisch gaan we te werk en overbodige luxe als stoeltjes en voerboten worden thuis gelaten. De laatste zak boilies wordt naar binnen geperst door Jordy waarop hij mij het startsignaal geeft om de deur van de auto dicht te smijten. “ NU” roept Jordy aandringend. De auto is gepakt. Er had geen loodje meer bijgepast..

Aangekomen op de stek ziet alles er veel belovend uit. Voor het opbouwen is het wel relaxed dat het zonnetje nog even schijnt, de wind blaast mooi in de kom en her en der is er leven aan de oppervlakte van het water te bespeuren. Allereerst worden de hengels in gereedheid gebracht.

"De hengels worden eerst in gereedheid gebracht"
De schemer daalt al in als we aan de tent beginnen. De mooie blauwe lucht is inmiddels veranderd in een dreigende grijze massa welke extra beangstigend wordt gemaakt door de aanrukkende wind en een witte volle maan gloed. De tent staat als de windkracht door Jordy geschat wordt op 5 op de schaal van Beaufort. Dan te bedenken dat het water 10 minuten geleden nog spiegelglad was. Jordy besluit thuis toch nog even wat stoeltjes te gaan halen, dat lijkt ons toch wel lekker. Op zijn wandeltocht naar de auto wordt hij verrast door een hoosbui en is op slag kletsnat, lekker dan!

Wanneer Jordy terugkomt fluit hij al van een afstand. Ik wil de tent uitkomen om hem te verwelkomen als plots mijn linker hengel er vandoor gaat. Ik heb toch zelden zo’n harde aanbeet meegemaakt. De pieper piept zelfs nog enkele keren na als ik al aan het drillen ben. Later blijkt wel waarom. De vis wordt geschept zonder problemen en past niet op de onthaakmat, de vis blijkt 105 centimeter en 11 kilogram te zijn.


"Deze vis paste niet op de onthaaktmat"

Ik breng de vis in de onthaakmat naar het water. Terwijl ik de vis contact laat maken met het water vertrekt Jordy’s rechter hengel. Zijn eerste sinds lange tijd.  Al vrij snel na oppakken voelt hij dat het een grote is. Ik hoop het voor hem. Na een zenuwslopende dril van minstens 20 minuten verschijnt er een kogelronde spiegel voor de kant, wat een bak! Later blijkt dat hij maar liefst 29 pond weegt. Dat zijn uitzonderlijke vangsten op dit stuk boezem water en dit maakt deze vangst dan ook extra mooi.
 
"Een uitzonderlijke vangst voor dit stuk water"
 Het is inmiddels 12 uur en onze derde set met droge kleren is ook niet meer droog. We liggen beiden in onze onderbroek te wachten op wat komen gaat. Het duurt weer niet lang, Jordy z’n rechter schiet er weer vandoor. Ook deze is zwaar concludeert Jordy na het oppakken. Jordy, vanaf heden ook wel ‘de carp whisperer’ genoemd, krijgt gelijk. Na weer een leuke dril ligt er een 11 kg zware schub in het net.

"Dat het weer een leuke was merkte Jordy al snel na oppakken"
Alle hengels worden meteen nog een keer nagekeken voor de nacht en na wat bij te voeren zoeken we ons mandje op. Natuurlijk liggen we net lekker als mijn rechter hengel ‘um smeert’. Na een korte dril die behoorlijk stroef verloopt door de harde stroming mag ik met een gespierde knul op de foto.

"de kleine spierbundel"


Na deze vis komen we aan slapen toe. Hoe jammer dat ook is, we worden gelukkig wel weer gewekt door een run. Jordy z’n beurt. Je raad het al, het is weer een grote. Jordy drilt kalm en begaafd ook dit bakbeest uit. Jordy mag voor de derde keer sinds tijden op de foto met een juweeltje. Deze schub weegt 13kg, wat een verwennerij.
"Wat een verwennerij, weer 4 20'ers"


Tijdens het ontbijt dat bestaat uit eieren en aan stukken gesneden frikadellen mag ik de stand nog gelijk trekken. Nog een leuk schubje van rond de 7 kilo is het haasje. De stand is 3-3, een gelijkspel.
Het was misschien niet één van de makkelijkste sessies, maar wel één van de meest verdiende. Extra genieten dus.


Tot het volgende avontuur!

Stay Tuned,
Bastiaan Cappendijk

2 opmerkingen :

  1. leuk verslag mannen .jullie zijn toch beloond met een paar hele mooie vissen .als die schub een beetje de hoogte in gaat groeien kan het wel eens een hele beste worden . zo zie je maar op de boezem zwemt altijd wel een verrassing rond en dat maakt het spannend toch.groet fons

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Fons, echt bizar hoe slank die schub was. Dit zie je op het kanaal helaas wel vaker. Zal ook gepaard gaan met de regelmatige sterke stroming.

      Verwijderen